Toplotna izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom periodu, već spriječava preveliko zagrijavanje kuće u ljetnom periodu. Na taj je način moguće skoro u potpunosti izbjeći ugradnju klima uređaja, ili će njihov kapacitet i potrošnja energije biti znatno manji nego za neizolovanu kuću.

Prilikom adaptacije kuće, prvo dobro izolujte kuću. Kotao i radijatori potrebni za vaš sistem grijanja biće manjeg kapaciteta, pa će i početna investicija za trošak grijanja biti manja.

Grijanje, ali i hlađenje

Ako želite da smanjite troškove za grijanje koji čine i do 3/4 troškova za energente u vašim režijskim troškovima, postavite toplotnu izolaciju ili povećajte debljinu toplotne izolacije i zamjenite prozore. To se pogotovo odnosi na porodične kuće bez fasade, te one koje su građene bez toplotne izolacije.

  • Zadihtovati prozore (i spoljna vrata)
  • Provjeriti i popraviti okove na prozorima (i vratima)
  • Izolovati kutije za roletne
  • Redukovati gubitke toplote kroz prozore ugradnjom roletni, postavljanjem zavjesa

Karakteristike energetski efikasnih prozora:

• Dvostruko ili trostruko ostakljenje sa vazdušnim prostorom od najmanje 16 mm. Umjesto vazduha kao izolatora, prostor između stakala može biti ispunjen inertnim gasom argonom čime se povećava efikasnost prozora.
• Low-e premaz na unutrašnjoj strani unutrašnjeg stakla spriječava gubitak toplote reflektujući je nazad u prostor.
• Toplotni gubici se događaju kako kroz staklo, tako i kroz okvir prozora. Okvir može biti PVC, ali s čeličnim ojačanjem; aluminijumski, ali sa prekinutim toplotnim mostovima

Kvalitetniji prozori smanjuju transmisione gubitke, dok se gubici ventilacijom mogu smanjiti ugradnjom ventilacionog sistema ili pomoću senzora otvorenosti prozora koji se povezuje direktno sa kontrolom grijanja/hlađenja i isključuje sistem kada se prozor otvori. Na taj način se smanjuju gubici ventilacijom.

Zaključak

U svakom slučaju, šta god da odlučite, ugradnjom nove stolarije ćete sigurno dobiti smanjenje troškova u zimskom, ali i letnjem periodu. U zavisnosti od kvaliteta stolarije koju ugradite, efikasnost grijanja ili hlađenja će biti veća.

Na kraju svega izgled nove stolarije može da bude jedan od razloga da obnovite prostor u kome boravite, ali je prvenstveno glavni to da vam bude prijatno, a to sa prozorima i vratima koji su “bušni” sigurno nećete uspjeti.